Међународна безбедносна асоцијација ISA у основним и средњим школама у Бору одржала је низ предавања у оквиру пројекта “Безбедност младих Бора 2018-2019”. Пројекат је осмишљен као низ едукативних радионица кроз које су се млади Бора упознали са безбедностима, ризицима, изазовима и претњама са којима се могу сусрести у срединама у којима живе. Овај пројекат, који се састојао из три фазе, је завршен конференцијом и презентацијом урађеног.

Прва фаза је обухватила стручно предавање за ученике основних и средњих школа. Препознајући значај тога да се млади, самим тим и најугроженији грађани Бора, упознају са претњама насиља, од уличног преко школског, до насиља у породици и насиља на интернет оргабизован је низ радионица преко којих су могли да препознају начине на које се млади увлаче у критичне радикалне групе, како то спречити, али и деловати превентивно. Предавачи су били Верољуб Петронић, мр безбедности, Андреј Протић, комуниколог, Томислав Радовић, професор на универзитету “Џон Незбит”, Оксана Братина, др филозофије, Срђан Симоновић, мастер права, и Борис Братина, доцент на Факултету филозофије. Препознајући значај тога да се млади, самим тим и најугроженији грађани Бора, упознају са претњама насиља, од уличног преко школског, до насиља у породици и насиља на интернету. Путем ових радионица показали смо им како могу да препознају начине на које се млади увлаче у критичне радикалне групе, како то спречити, али и деловати превентивно

Друга фаза је обухватала спровођење анкете међу основцима и средњошколцима, а питања су била везана за вршњачко, интернет и малолетничко насиље, затим конзумирање опијата и алкохола. У овој фази је укупно анкетирано 830 ученика, а акценат је био и на превентиви, начинима на које би Центар за социјални рад и полиција могли да реагују и спрече неке безбедносне ризике који би потенцијално угрозили младе

Последњу, трећу фазу чиниле су конференција и презентација резултата анкете којима су присуствовали представници локалне самоуправе, ПУ Бор, војске, директори центра за социјални рад, као и директори,педагози, основних и средњих школа.

Конференцији су присуствовали и Александар Манић, председник Асоцијације, Јелена Трандафиловић, координатор Међународне безбедносне асоцијације ИСА за Немачку, и Слободан Игњатовић, координатор ISA и технички организатор предавања у Бору.

 

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Како до нас?

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Штампа

Партнерске организације