Међународна безбедносна асоцијација ISA у основним и средњим школама у Бору одржала је неколико предавања у оквиру пројекта “Безбедност младих Бора 2018-2019”. Пројекат је осмишљен као низ едукативних радионица кроз које ће се млади Бора упознати са безбедностима, ризицима, изазовима и претњама са којима се могу сусрести у срединама у којима живе, а прва серија предавања је одржана 14. децембра.

- Међународна безбедносна асоцијација ISA је Градској општини Бор предложила пројекат под називом “Безбедност младих Бора 2018/2019” који би се спровео у борским школама кроз едукативне радионице. Челни људи града су препознали значај тога да се млади, самим тим и најугроженији грађани Бора, упознају са претњама насиља, од уличног преко школског, до насиља у породици и насиља на интернету. Путем ових радионица показали смо им како могу да препознају начине на које се млади увлаче у критичне радикалне групе, како то спречити, али и деловати превентивно – био је први коментар Верољуба Петронића, координатора ISA.

Петронић је истакао и да се сарадња ISA и локалне самоуправе не завршава са завршетком ових радионица:

- Очекује нас нови циклус предавања, али посебно је значајно то што ћемо у склопу овог програма формирати и страницу на Фејсбуку “Безбедност младих Бора 2018/2019” где ће сви млади из основних и средњих школа, као и студенти факултета подељених у три старосне групе моћи да изнесу безбедносне проблеме у својим срединама. Страницу ће пратити и Центар за социјални рад и Полиција како би смо превентивно могли да реагујемо и спречимо неке безбедносне ризике који би могли да угрозе младе. Сви смо свесни тога да сами не можемо ништа, али ако Центар за социјални рад и Полиција имају добру комуникацију са младима, уз сарадњу локалних самоуправа можемо много да допринесемо на безбедности младих.

Петронић је најавио да ће у наредном периоду спровести и анкетно истраживање чији ће резултати бити предати на увид полицији, Центру за социјални рад и Градској управи, како би све институције биле упознате са реалним стањем и проблемима међу младима овог града, а све у циљу подизања безбедности грађана Бора на што виши ниво.

Предавања у склопу програма “Безбедност младих Бора 2018/2019” овога пута одржана су у Машинско-електротехничкој школи, Гимназији “Бора Станковић”, Електро-техничкој школи, Економско-трговинској школи Бор, као и у Основним школама “Бранко Радичевић”, “3. октобар”, “Душан Радовић” и “Свети Сава”.

Предавачи су били Верољуб Петронић, мр безбедности, Андреј Протић, комуниколог, Томислав Радовић, професор на универзитету “Џон Незбит”, Оксана Братина, др филозофије, Срђан Симоновић, мастер права, и Борис Братина, доцент на Факултету филозофије. Предавања су пратили и Сања Михајловић, генерални секретар Асоцијације, и Слободан Игњатовић, координатор ISA и технички организатор предавања у Бору.

У склопу промоције пројекта  “Безбедност младих Бора 2018/2019” Александар Манић, председник ISA, и Верољуб Петронић, координатор ISA, су гостовали на РТВ Бор. 

Пројекат “Безбедност младих Бора 2018/2019” наставља се наредне године, а планирано је да се предавања одрже још два пута, у фебруару и априлу.

Више фотографија са овог догађаја погледајте у нашој Галерији.

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Како до нас?

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Штампа

Партнерске организације